Meta, sub presiunea UE pentru închiderea CrowdTangle: Implicațiile pentru viitoarele alegeri globale

de: Ozana Mazilu
19 08. 2024
Compania Meta deține Facebook, Instagram, WhatsApp

Decizia Meta de a închide CrowdTangle, un instrument de analiză apreciat în rândul comunității de cercetare, atrage o atenție sporită din partea autorităților de reglementare ale Uniunii Europene. Comisia Europeană, care și-a exprimat deja îngrijorarea cu privire la planul rețelei sociale de a întrerupe funcționarea acestui instrument înaintea alegerilor globale din 2024, solicită acum mai multe detalii despre modul în care Meta colaborează cu cercetătorii.

Reacția Comisiei Europene și obligațiile Meta sub DSA

Comisia Europeană a menționat anterior că închiderea iminentă a CrowdTangle face parte dintr-o investigație mai amplă privind modul în care Meta gestionează campaniile de dezinformare și politicile legate de alegeri. La doar câteva zile după ce CrowdTangle a fost oprit, în ciuda apelurilor venite din partea cercetătorilor și a organizațiilor societății civile de a menține instrumentul online până la sfârșitul anului, autoritățile de reglementare reiterează „obligația” Meta, conform Legii Serviciilor Digitale (DSA), de a permite cercetătorilor accesul la datele sale.

„Comisia solicită Meta să furnizeze mai multe informații despre măsurile pe care le-a luat pentru a se conforma obligațiilor de a oferi cercetătorilor acces la datele publice accesibile pe interfața online a Facebook și Instagram, așa cum este cerut de DSA, și despre planurile sale de a actualiza funcționalitățile de monitorizare a alegerilor și discursului civic”, a declarat Comisia Europeană într-un comunicat.

În special, Comisia solicită informații despre biblioteca de conținut a Meta și interfața sa de programare a aplicațiilor (API), inclusiv criteriile de eligibilitate, procesul de aplicare, datele care pot fi accesate și funcționalitățile disponibile.

Meta oferă un înlocuitor, dar nu convinge

Meta a indicat anterior că Meta Content Library ar trebui să fie un înlocuitor pentru CrowdTangle. Totuși, accesul la Meta Content Library este mult mai restricționat, iar cercetătorii au subliniat că nu reproduce toate funcționalitățile pe care le oferea CrowdTangle. Această situație a ridicat numeroase critici și îngrijorări în rândul comunității de cercetare și al societății civile, care consideră că acest nou instrument nu oferă o imagine completă și transparentă asupra conținutului distribuit pe platformele Meta.

„Am anunțat la începutul acestui an că vom întrerupe funcționarea CrowdTangle pentru că nu oferea o imagine completă a ceea ce se întâmplă pe platformele noastre”, a declarat un purtător de cuvânt al Meta într-o declarație pentru Engadget.

„Am dezvoltat noi instrumente mai cuprinzătoare pentru cercetători, denumite Meta Content Library & API, și rămânem în discuții cu Comisia Europeană pe acest subiect”.

Implicațiile pentru viitoarele alegeri globale

Încetarea funcționării CrowdTangle înaintea unui an electoral crucial ridică întrebări legate de transparența și responsabilitatea Meta în gestionarea informațiilor. Într-un context global în care dezinformarea este o preocupare majoră, capacitatea cercetătorilor și a autorităților de a monitoriza și analiza conținutul distribuit pe rețelele sociale devine esențială pentru protejarea integrității proceselor electorale. Rămâne de văzut cum va răspunde Meta la presiunile crescânde și dacă va reuși să asigure un acces adecvat și transparent la datele sale în conformitate cu cerintele DSA.